Køkkenet er et af de rum, som i boligen, har ændret sig mest over de sidste 50 år. Fra at være et mindre rum, placeret lidt væk fra spise- og opholdsstue – til det vi kender i dag som køkken-/alrummet, hvor køkken og spisestuen er smeltet sammen og blevet til husets primære rum hvor livet udspiller sig, samtidig med at måltiderne kan klargøres.
Faktisk er den primære årsag til denne udvikling emhættens indtog i køkkenerne, for derved blev det muligt at fjerne mados, damp mv. hvilket skabte grundlaget for at lukke rummet op mod de primære opholdsrum.
Nu hvor køkkenet blev en del at husets synlige interiør, blev interessen for et spændende design vakt til forskel fra tidligere tiders fokus, næsten alene på de funktioner, køkkenet som arbejdsplads skulle opfylde.
Kigger vi os omkring i dag, er udbuddet af køkkenløsninger og udformninger enormt, fra det anonyme og alene funktionsorienterede, til det fritstående og skulpturelle hvor køkkenet fremstår som et centralt møbel.
Men nu hvor løsningerne på et køkken er så mange, hvad skal man da have fokus på når køkkenet skal indrettes?
Når vi udarbejder forslag til nye boliger eller bare nye køkken-/alrum, har vi fokus på mere end blot at skabe smukke og spændende rum. For når det handler om køkkenet, så er det meget vigtigt at huske at det faktisk skal være en funktionel arbejdsplads, hvor der foregår arbejdsprocesser med skarpe, spidse og varme ting der skal håndteres med omtanke, og ikke sammenblandes med løssluppen børneleg ol.
Helt generelt skal de primære funktioner i køkkenet, vask, kogeplader og køleskab, placeres med en fornuftig indbyrdes afstand således at arbejdsgangen bliver optimal. Som det fremgår af køkkenskitsen, kan man tegne en trekant hvor hjørnerne står ud for netop vasken, kogepladerne og køleskabet. Denne trekant bør erfaringsmæssigt have en samlet længde på mellem 360 – 660 cm, hvor afstanden mellem vask og kogeplader bør ligge mellem 120 og 180 cm. Derved er grundlaget for et godt bevægelsesmønster lagt.
Nogle gange ser vi eksempler på køkkener hvor der er en ganglinie lige igennem arbejdsområdet, fx mellem entré og opholdsstue. Det kan hurtigt blive farligt, fx når temperaturen i roastbeefen skal måles samtidig med at to børn passerer i fuld firspring. Hvis det er uundgåeligt at dele af køkkenet bliver en gennemgang fra andre rum i huset, skal det sikres at de funktioner der ligger i denne ganglinie ikke giver optakt til ulykker. Fx kunne der placeres nogle kolonialskabe som kun benyttes få gange under et måltids tilberedning, mens de primære funktioner placeres hvor der ikke er gennemgang.
Der er naturligvis også nogle regler som skal følges. Ved vores gratis arkitektrådgivning om torsdagen, ser vi at det overrasker mange, at Bygningsreglementet faktisk stiller krav om at der foran en arbejdsplads, som køkkenbordpladen er, skal være en fri afstand på mindst 110 cm.
En tendens som vi tror er kommet for at blive, er siddepladser direkte ved køkkenbordet. Det er en rigtig god funktion når morgentravlheden kræver at morgenmaden indtages på få minutter, eller når skolelektierne skal laves om eftermiddagen, samtidig med at en forældre klargør aftensmåltidet. På den måde underbygger indretningen samværet i familien og den måde vi lever på i dag, dog uden at gå på kompromis med at køkkenet er som altid, en arbejdsplads.
Går du i byggetanker?
Bliv kontaktet af vores boligrådgivere – helt uforpligtende!
Byg nyt hus med os
Vi bygger huse med mere end 51 års erfaring. Vi tilbyder alt fra individuelt tilpassede typehuse til unikke arkitekttegnede koncepthuse.
Når I bygger nyt hus med os, får i Danmarks NOK bedste standardpakke.
Prisen
Prisen på et nyt hus skal være tilgængelig og gennemskuelig, derfor har vi tydelige priser på vores typehuse, kampagnehuse og koncepthuse.
Kontakt os for en uforpligtende byggesnak via telefon, mail eller vores kontaktformular.
Byggerådgivning
Vi tilbyder gratis byggerådgivning hos vores dygtige boligrådgivere.
Når I vælger at bygge nyt hus med os, bliver I guidet trygt og sikkert gennem hele byggeprocessen, fra de første tegninger til jeres færdige drømmehus.
Velkommen hjem!